Papagájos Blog Papagájos Blog

Kocsis Lilla

Avatar


Blogger

Debrecen, HU

1988 április 1.


Témáim

Papagájok Állattartás Természet Állatok Madarak Tenyésztés Hobbi


Hey!

Lilla vagyok, ezek itt pedig a papagájokkal kapcsolatos irományaim :)


Félelem a papagájoknál 2020.07.14

Mi az UVA és UVB fény?Egyszerűen fogalmazva: az ultraibolya fény a láthatatlan fény spektrumának része, amelyet a nap bocsát ki folyamatosan. Az ultraibolya UVA világít a leghosszabban, és a nap sugárzásának 95%-át teszi ki. Az UVB-fény nem olyan intenzív, mint az UVA, és nem megy át ablakon vagy más üvegdarabon.

Mi az UVA és UVB fény?
Mi az UVA és UVB fény?

Noha a papagáj kint lehet a kertben, drótketrecben vagy madárházban, és ilyenkor megfelelő mennyiségű napfényt kaphat, ez az idő a legtöbb esetben korlátozott. Ezért nélkülözhetetlen a mesterséges, kiegyensúlyozott UV-világítás bitzosítása. A szokásos háztartási beltéri és kültéri lámpák nem bocsátanak ki UVA-t vagy UVB-t, azaz a papagáj nem fog UV-sugárzást kapni, ha ezek alatt tartózkodik.

Mi az UVA és UVB fény?
Mi az UVA és UVB fény?

Mik az UVA és az UVB fény előnyei?
Az UV javítja az összes papagáj pszichológiai egészségét. Segíthet az önpusztító magatartás, például a toll kopasztásának megakadályozásában, emellett javítja az étvágyat, a toll állapotát és az általános egészséget. Az emberekkel ellentétben a papagájok látják az UVA-fény teljes spektrumát, mert a szemükben megvannak azok a speciális retinák, amelyek lehetővé teszik számukra ezt. Ez azt is jelenti, hogy enélkül gyakorlatilag színvakok.

Mi az UVA és UVB fény?
Mi az UVA és UVB fény?

UV-fény alatt a színek kifejezettebbek. Például a vörös szín vöröses, a kék pedig kékebb, azaz bármilyen, élénk színű étel és játék sokkal vonzóbbnak tűnik a madár számára, ha UV-fényben látja. A papagájok az UV fény által nyújtott széles színválasztékot használják társaik azonosítására, élelmet találni valamint felismerni a különféle fajokat. A tollak visszatükrözik az UV fényt, és mivel a tollazat kulcsfontosságú tényező a madarak számára a párok kiválasztásának folyamatában, ezért a tenyésztés sikeresebb, ha UV-fény van jelen.

Mi az UVA és UVB fény?
Mi az UVA és UVB fény?