Papagájos Blog Papagájos Blog

Kocsis Lilla

Avatar


Blogger

Debrecen, HU

1988 április 1.


Témáim

Papagájok Állattartás Természet Állatok Madarak Tenyésztés Hobbi


Hey!

Lilla vagyok, ezek itt pedig a papagájokkal kapcsolatos irományaim :)


Félelem a papagájoknál 2020.10.30

Papagájok tojásrakásaGyakran előfordul, hogy a papagáj valamilyen feltörő ösztön hatására egyszercsak megtojik. Normális, természetes jelenség ez, hiszen a szaporodási ösztön mindegyikükben ott van. A nem tenyészállatként tartott papagájok általában ezzel le is tudják a dolgot, a tojás rendszerint nem fias, így a történet itt véget is ér, el lehet venni tőle és ki lehet dobni. Ha azonban a madár mégis érdeklődést mutat a tojás iránt, érdemes kipróbálni egy stratégiát.

Papagájok tojásrakása
Papagájok tojásrakása

A papagájok gyakran erősen agresszív viselkedést mutatnak, amikor tojásaik vannak. Várd ki a megfelelő pillanatot, amikor a madár nem a tojásaira figyel. Ekkor vedd el a tojásokat, és erősen rázd meg őket. A cél a tojás sárgájának törése. Ez megakadályozza a tojások kikelését, ha esetleg termékenyek. Utána vissza lehet tenni őket. A papagáj nem fogja elhagyni a tojásokat emiatt a kis kezelés miatt.

Papagájok tojásrakása
Papagájok tojásrakása

Ha biztosan tudod, hogy a tojás nem lehet termékeny (például nincs hím madár a tojó körül), akkor ez a felrázós mutatvány nem szükséges. Ilyenor lehet hagyni, hogy a papagáj üljön a tojáson. A madár alapvető viselkedése egy ideig meg fog változni az események hatására, például a költés idején ritkábban és többet eszik, és ugyanígy változnak az ürítési szokásai is. Az ok, amiért nem szabad a tojást nyíltan elevenni a papagájtól, az az, hogy ez stimulálhatja, hogy még több tojást tojjon. A tojáshéj elkészítéséhez a papagájának ki kell vonnia a kalciumot a saját teste többi részéből. Ezért nem szabad tehát hagyni ezt a folyamatot elburjánzani. A túl sok tojásrakás miatt a papagáj kalciumhiányos lehet, ami életveszélyes lehet számára.

Papagájok tojásrakása
Papagájok tojásrakása