Papagájos Blog Papagájos Blog

Kocsis Lilla

Avatar


Blogger

Debrecen, HU

1988 április 1.


Témáim

Papagájok Állattartás Természet Állatok Madarak Tenyésztés Hobbi


Hey!

Lilla vagyok, ezek itt pedig a papagájokkal kapcsolatos irományaim :)


Félelem a papagájoknál 2022.12.22

Elhízás papagájoknálA papagájoknál a hízás nem természetes folyamat, mint ahogyan egy olyan fajnál sem, amelyik téli álmot alszik - mint például a medvék vagy az egerek. A madarak energiaszükséglete azonban ingadozik. A papagájaim a nap 24 órájában egy szabadtéri volierben élnek a Balaton keleti oldalában. A tél kemény lehet. A hideg ellensúlyozására megnövelem a napraforgómag és az emberi minőségű majommogyoró adagjukat. Az eredmények kielégítőek. Az egyik Kakariki pár még fészekaljat is hozott létre, amely októberben kirepült.

Elhízás papagájoknál
Elhízás papagájoknál

A papagájok és más kedvtelésből tartott madarak elhízásának két fő oka lehet: a nem megfelelő vagy túl bőséges étrend, és a mozgáshiány. Egyéb tények az éghajlat és az életszakasz. A hideg éghajlaton élő papagájoknak több energiát adó táplálékra van szükségük, mint a trópusokon élőknek. Összekötött dolog a párzás, a tojásrakás, a költés, majd a kikelt fiókák etetése a kirepülésig (és néha azon túl is) nagyobb mennyiségű energiát igényel. ILyenkor több táplálékra van szükség, mint egy egyedül élő, idős, ketrecbe zárt papagájok esetében.

Elhízás papagájoknál
Elhízás papagájoknál

A növekvő csibék táplálékában a zsír- és különösen a fehérjetöbblet fejlődési rendellenességeket és metabolikus csontbetegséget (ricketts) okozhat. A takarmányozás legjobb módjára vonatkozó, egymásnak ellentmondó tanácsok sokasága miatt nem könnyű megtalálni a madaraid számára megfelelő megoldást.

Elhízás papagájoknál
Elhízás papagájoknál